Prawdziwie włoska restauracja – menu i wino
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najczęsciej spotykany typ gastronomii. Lubimy włoskie jedzenie bo jest pyszne, treściwe i ładnie wygląda na talerzu. Z całą pewnością najczęściej wybieramy takie dania jak pasty. Mocniej wrażliwi goście smakują rzadsze potrawy takie jak tortellini, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Szukając dobrej włoskiej restauracji trzeba przyjrzeć się kilku istotnym cechom: jak wiele półproduktów rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w karcie znajdują się też nie tak popularne włoskie dania, czy lista win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoskie potrawy to duża różnorodność oraz jedzenie z wielu zakątków Włoch. Prawdziwie włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski nastrój.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, ale to nie znaczy, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to niezwykle smaczna kuchnia z Europy .
Aromatyczne wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia ekskluzywnym punktem na gastronomicznej mapie miasta, nie może ignorować wina. Kolacja w charakterze włoskim koniecznie powinien obejmować również wino. Kieliszek białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji kanon. Nowa restauracja na mapie Krakowa Najbardziej typowe wina z Włoch to toskańskie vin santo, kalabryjskie lamezia i nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być rozpoznawana jako prawdziwie włoska, musi posiadać bogatą kartę win.
Klasyczna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć wyjątkowość kuchni włoskiej bez wahania warto wybrać się do restauracji, która umie podać nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film