kuchnia włoska Kraków

Włosi wiedzą, jak jeść. Być może właśnie dlatego, że wykorzystane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne oraz porządne dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – ogniskuje się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści płynące ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, poprawniejszą kontrolę poziomu cukru we krwi oraz obniżenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest też rozkoszne i świadczy wypełnianie spiżarni potrawami, które nie wyłącznie smakują niesamowicie, lecz także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

kuchnia włoska w Krakowie

Zerknij na parę poniższych składników, jakie stanowią treść kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Olej z oliwek
Jest to niemalże niebezużyteczne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w trakcie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, niebezpieczeństwo wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej zmniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest bogata w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, które zmniejszają stan zapalny.

Krakow Restaurant

   

Pomidory z puszki
Ożywcze pomidory są świetne, jednak te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest nadzwyczaj istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed niektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą oraz mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na swoim koncie długą historię zużycia z racji posiadanych atrybutów leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (dzięki czemu krew może płynąć bez ograniczeń), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: mogą wstrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.