Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do Polski. Coraz częściej na rodzimych stołach gości ten unikalny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy jakie wino pasuje do jakich dań.
Wino różowe
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować ryby?
Stara norma powiada, że do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna norma. Jeśli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.